Inloggen
Selecteer NL | EN
A - A - A

Embedded Single Board Computers (SBC) en computer kaarten voor industriële toepassingen

Een embedded system (ook wel ingebed systeem of geïntegreerd systeem) is een elektronisch systeem (hardware én software) dat is geïntegreerd in apparaten, met de bedoeling deze een vorm van intelligent gedrag te bezorgen. De essentie van een embedded system is dat er software zit ingebed in een hardware-apparaat. Bij een embedded system neemt software een gedeelte van de elektronische meet- en regeltaken over. Doordat de software eenvoudig vervangen kan worden, is het apparaat flexibeler aan te passen aan toekomstige eisen.
Een algemeen embedded system bestaat uit een input gedeelte dat de omgeving waarneemt, een communicatiegedeelte dat de waargenomen informatie doorstuurt naar een informatieverwerkend gedeelte (processor en software), en een output gedeelte dat het gedrag van de omgeving (waarin het systeem is ingebouwd) aanstuurt op basis van de beslissingen genomen door het informatieverwerkend gedeelte.
 

ATOM Single Board Computer Geode Single Board Computer Freescale i.MX31 Single Board Computer RISC ARM11 Single Board Computer
ATOM Single Board Computer Geode Single Board Computer Freescale i.MX31 Single Board Computer RISC ARM11 Single Board Computer

 

Hoofdeigenschappen waaraan een Embedded Single Board Computers (SBC)  en I/O moet voldoen:

1. Hetrogeen: Dankzij de samenwerking tussen verschillende vakgebieden is het voor embedded systemen mogelijk om te communiceren met verschillende soorten netwerken en andere embedded systemen.
2. Onopvallend: Een ingebed systeem zit ingebouwd in machines of apparaten, meestal zonder dat de gebruiker zich bewust is van zijn aanwezigheid. Een embedded systeem reageert vaak automatisch op de omgeving, zonder tussenkomst van de mens. Dit wordt bereikt door het gebruik van druk- of temperatuursensoren (input), het kunnen analyseren (CPU + software) en er vervolgens op reageren (output).
3. Zuinig: Zuinigheid is van groot belang, omdat de meeste ingebedde systemen niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn. Een energiezuinig systeem betekent ook weinig warmte ontwikkeling.
4. Flexibel: Flexibiliteit is belangrijk om ingebedde systemen aan te passen aan individuele wensen van de gebruiker of naburige ingebedde systemen. Hier komt ook heterogeen om de hoek kijken: een ingebed systeem moet immers wel kunnen communiceren met een naburig systeem. Een systeem kan zo zelfs zelf-configurerend zijn.
5. Betrouwbaar: ze moeten gedurende heel lange tijd zelfstandig en betrouwbaar functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de ABS-functie in auto’s, die het zelfs in de meest kritieke situaties niet mag laten afweten.
 

Embedded Single Board Computers:

Industriële computer kaarten: