15 dec 2017

Vodafone schakelt in januari 2020 haar 3G netwerk uit

Vodafone heeft officieel bekend gemaakt dat de provider in januari 2020 haar 3G (UMTS) netwerk in Nederland gaat uitschakelen. Vanaf dat moment is enkel nog het 2G (GSM) en het 4G (LTE) netwerk beschikbaar. Voor klanten heeft uitschakeling van het 3G netwerk weinig tot geen impact.

Terwijl in steeds meer landen afscheid wordt genomen van de oude GSM (2G) netwerken, die al sinds midden jaren '90 actief zijn, gaat Vodafone enigszins tegen de stroom in door juist het 3G (UMTS) netwerk uit gaan schakelen. Het UMTS netwerk van Vodafone is sinds 2004 actief. Vodafone heeft bekend gemaakt dat de provider in januari 2020 haar 3G netwerk in Nederland zal gaan uitschakelen.

Door juist 3G uit te schakelen in plaats van 2G, blijven alle mobiele telefoons en smartphones werken. Alle telefoons en smartphones met 3G ondersteuning beschikken namelijk ook over 2G ondersteuning. Door het 3G netwerk uit te schakelen kunnen deze toestellen terugschakelen naar 2G of opschakelen naar 4G als hiervoor de ondersteuning in het toestel aanwezig is. Zo blijven alle klanten in ieder geval bereikbaar. 

Slimme maar ook noodzakelijke keuze
Wanneer Vodafone ervoor had gekozen het 2G netwerk uit te schakelen, had dit grotere gevolgen gehad. Een recent toestel zoals de nieuwe Nokia 3310 heeft bijvoorbeeld alleen 2G ondersteuning (en geen 3G en 4G ondersteuning). Wanneer Vodafone afscheid zou nemen van 2G had dit toestel na 2020 niet meer gewerkt.

Andere Nederlandse providers gaan mogelijk een andere beslissing nemen en zullen op een later moment besluiten dat juist het 2G netwerk afgeschakeld gaat worden. De hoofdreden dat Vodafone haar 2G netwerk echter niet afschakelt is omdat op het 2G netwerk van Vodafone nog heel veel zogenaamde 'machine-to-machine communicatie' (M2M) plaatstvindt. De meeste slimme energiemeters die in Nederland in de meterkasten hangen bij mensen thuis zijn via een 2G verbinding verbonden met het mobiele netwerk van Vodafone. Ook alle TomTom navigatiesystemen met HD Traffic hebben een 2G verbinding met het Vodafone netwerk. Als Vodafone het 2G netwerk zou uitschakelen, zouden al deze apparaten vervangen moeten worden.

Weinig impact
De gevolgen van het afschakelen van het 3G netwerk voor klanten van Vodafone zullen niet al te groot zijn. Alleen klanten die beschikken over een toestel met enkel 2G en 3G ondersteuning zullen gevolgen gaan merken. Het 2G netwerk is namelijk niet echt geschikt meer voor mobiel internet. Klanten die nu met een 3G toestel mobiel internetten moeten voor 2020 een nieuwe smartphone met 4G ondersteuning aanschaffen om na januari 2020 mobiel te kunnen blijven internetten. Voor klanten die alleen bellen en sms'en heeft de afschakeling van het 3G netwerk geen gevolgen. Het 2G netwerk is in de jaren '90 namelijk juist ontworpen om gebruikt te worden voor bellen en sms'en.

Vodafone heeft ook aangekondigd dat de dekking van het 4G netwerk de komende tijd verder uitgebreid wordt om ervoor te zorgen dat de dekking even goed is als het 2G en het 3G netwerk bij elkaar. Op die manier moet voorkomen worden dat de afschakeling van het 3G netwerk dekkingsproblemen zal opleveren.

Andere providers nemen wél afscheid van 2G
Andere providers in Nederland zullen waarschijnlijk er juist voor gaan kiezen om op termijn het 2G netwerk af te schakelen. Om een 2G netwerk op een goede manier in de lucht te houden is namelijk behoorlijk wat frequentiespectrum nodig die beter en efficiënter ingezet kan worden voor 3G of 4G netwerken. Vodafone kan vanwege alle M2M communicatie geen afscheid nemen van het 2G netwerk, andere providers zullen dit wel doen om zo meer capaciteit te krijgen voor bijvoorbeeld 4G netwerken. Wanneer andere providers dit gaan doen staat nu nog niet vast, maar zal op zijn vroegst ook pas na 2020 gaan plaatsvinden.

Delen