Inloggen
Selecteer NL | EN
A - A - A

Wat betekent OM1, OM2, OM3 en OS1 en waarvoor deze gebruikt worden.

De Ethernet snelheden 10Mbits/s, 100 Mbit/s en 1 Gigabit kunnen over glasvezel worden verzonden.
Waar Ethernet over koper een beperking heeft tot 100m, heefata ook Ethernet over glasvezel zijn beperkingen. In de tabel hieronder zie je welke maximaleafstand je kunt bereiken met de gebruikelijke glasvezelsoorten. Deze maximale Point to Point afstanden zijn zonder connector verliezen. Iedere connectorkoppeling geeft een bepaalde demping waardoor de maximale afstand duidelijk kan afnemen.

Kijk nooit in de laser lichtbron. Laserlicht kan ernstige schade veroorzaken aan het netvlies!

Bij 1 Gigabit is het gebruik van laserdioden noodzakelijk.
De laserdioden hebben ondertussen de tot nog toe gebruikelijke LED's volledig vervangen. Dit maakt het noodzakelijk dat voor laserlicht geschikte multi-mode glasvezels worden toegepast die om de gewenste afstanden te kunnen garanderen.
Voor nieuwe installaties zal de glasvezelkwaliteit dus minimaal 50/125µ OM2 moeten zijn. De tot nog toe veel gebruikte 62.5/125µ OM1 glasvezel is ongeschikt voor de laser technieken.
OM = Optical Multimode      OS = Optical Singlemode

HCS (Hard-Clad Silica) is een optical fiber met een kern van silica glas (diameter: 200 µm) met een optical omhulsel van speciaal plastic (diameter: 230 µm).
POF is een optical fiber op basis van plastic.

Glasvezel afsanden tabel
Glasvezel type   POF HCS OM1 OM2 OM3 OS1
  Fiber 980/1000µm 220/230µm 62.5/125µm 50/125µm 50/125µm 9/125µm
  Lichtbron 650nm 650nm 850nm 850nm 850nm 1310nm
  Lichtbron       1310nm 1310nm 1310nm
  Lichtbron BIDI       1310/1550nm 1310/1550nm 1310/1550nm
  Max. afstand 100m 2km 2km 5km 5km 30km, 50km, 100km